Primul Război Mondial între realitate şi ficţiune este titlul unei cărţi apărută în 2018 la Didactica Publishing House în care am prezentat evenimentul din perspectiva scriitorilor combatanţi.
Casele memoriale din judeţul Bacău constituie o propunere de a descoperi locurile unde s-au format o serie de personalităţi: George Bacovia, Ion Borcea, Nicu Enea etc. Cartea a apărut la Editura Magic Print în 2016.
Literatura lui Mihail Sebastian este un studiu monografic apărut la Editura CD Press în 2012.
Conversaţia cu Nora Iuga, o carte de interviuri despre o scriitoare care a cucerit prin poezia şi proza ei, apărut la Editura Tracus Arte în 2011.
Antologii:
Mitologia românească, apărută la Didactica Publishing House în 2019, este o antologie care include texte şi explicaţii despre simboluri autohtone. Este însoţită de un quiz cu 68 de întrebări şi răspunsuri. Prin intermediul acestuia, orice jucător îşi poate testa cunoştinţele. Având o carioca lavabilă, jocul îi permite jucătorului, indiferent de vârstă, să se bucure de această experienţă oriunde: acasă, în călătorii, în tabere sau în cadrul activităţilor organizate la şcoală în “săptămâna altfel”.
40 de fabule româneşti este un titlu unei antologii care spune totul. De ce 40 de fabule? Pentru că acestea mi-au plăcut în mod deosebit şi am dorit să împărtăşesc această bucurie cu cititorii. Alături de mine am avut un ilustrator foarte talentat, Şerban Andreescu. Împreună am adus în actualitate o specie literară care era foarte plăcută cititorilor de odinioară şi care poate fi redescoperită în dramatizări făcute cu prilejul serbărilor şcolare. Antologia a apărut la Didactica Publishing House în 2018.
Jocuri:
Quizurile Aztecii, Mayaşii, Incaşii le-am gândit din perspectiva autoînvăţării. Este uşor să înveţi prin joc despre civilizaţiile precolumbiene. Recomand aceste quizuri la orele de istorie sau de dirigenţie, dar şi în activităţi extracurriculare, de exemplu cele din “săptămâna altfel” sau din cadrul taberelor. Mereu putem învăţa mai mult. Quizurile au apărut la Didactica Publishing House în martie 2020.
Comparaţii şi semnificaţii este un joc cu jetoane care stimulează creativitatea. Se adresează copiilor cu vârste de peste 8 ani. Poate fi folosit şi în activităţile cu adulţii. A fost gândit pe două nivele. Primul nivel urmăreşte comparaţiile din limbajul cotidian, iar cel de-al doilea nivel urmăreşte comparaţiile din operele literare. Se fac asocieri pornind de la simplu la complex. Jocul se poate folosi şi în activităţile didactice, dar poate fi şi o alternativă de petrecere a timpului liber. Jocul a apărut la Didactica Publishing House în 2019.
Traduceri:
Pasqual Mas – Strategie pentru un oraş al umbrelor. Este o piesă de teatru despre Henri Marie Raymon Toulouse-Lautrec. Personajul îşi analizează viaţa şi înţelege cum l-au marcat defectele fizice care l-au făcut să se refugieze printre umbrele mărginaşe ale Parisului, pentru a se confunda cu ceilalţi oameni. Parisul nu este “Oraşul luminilor”, ci al umbrelor, în care personajul se ascunde pentru a se transforma în erou. Cartea a apărut la Editura Magic Print în 2012. Cu Pasqual Mas am devenit prietenă. Acum traduc o carte de scriere creativă şi un volum de nuvele semnate de acelaşi autor.
Gustavo Adolfo Béquer – Scrisori literare către o doamnă. Cartea a fost scrisă ca un dialog între un bărbat expansiv, care-şi construieşte un discurs încercând să fixeze imaginea feminităţii, şi iubita sa care se lasă iniţiată în tainele literare. Traducerea acestei cărţi, apărută la Editura Magic Print în 2017, mi-a adus o bucurie în plan personal. Am ajuns în Spania, în 2018, şi i-am cunoscut urmaşii, în compania cărora am petrecut clipe foarte frumoase. La plecare, am primit o fotografie cu autorul şi un desen făcut de acesta.
Un alt volum de poveşti traduse din limba spaniolă a apărut tot în 2017 la Editura Magic Print. Este vorba despre Poveşti de Horacio Quiroga, scriitor argentinian. Acesta s-a refugiat în jungla amazoniană şi a scris o serie de poveşti care prezintă un stil de viaţă diferit de cel din scrierile europene, dar plin de semnificaţii morale. M-am bucurat că în acest volum ilustraţiile le-a făcut elevul meu Valerian Manolache.
În 2018, la Editura Kult, în Colecţia Literatura pentru copii, a apărut traducerea unei nuvele foarte populare în Peru, deoarece face parte din programa obligatorie la învăţământul primar. Orice copil din Peru a studiat acest text: Paco Yunque de César Vallejo. De data aceasta, ilustraţiile au fost făcute de un artist venezuelan, Humberto Enrique Miquilena Simancas. În România, au fost traduse versurile lui César Vallejo. Proza şi eseurile lui au rămas necunoscute marelui public. Iată că românii şi peruanii au acum un prieten comun, pe Paco Yunque. Curând, sper să găsesc un editor interesat să publice eseurile scriitorului peruan.
Dicţionar
La finalul anului 2018, la Târgul Gaudeamus, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, am lansat dicţionarul Unirea – măreţia unui timp, o lucrare colectivă: Carmen Bulzan, Gabriela Gîrmacea, Mihai Gojgar, Tudor Răţoi. Este urmarea unei cercetări cu privire la personalităţi şi instituţii, prezentate din perspectivă sociologică, pornind de la surse bine documentate. S-a avut în vedere că ideea de unitate naţională a fost vehiculată de mari personalităţi a căror nobleţe, tărie de caracter şi încredere în idealul unirii apare sub diverse forme: de limbă, de cultură, de credinţă, de neam etc. şi a fost desăvârşită de instituţiile în care acestea s-au afirmat. Lucrarea este prefaţată de academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.
Lucrări pentru uz didactic:
Pentru a veni în sprijinul celor care se pregătesc pentru un examen la Limba română, indiferent de nivel, am colaborat la redactarea a două lucrări cu Elena-Ruxandra Petre, colega şi prietena mea. Limba română. Teste grilă a apărut în 2011, la Editura Magic Print, iar Exerciţii de cultivare a limbii – în 2012, la aceeaşi editură.
Colecţia „Biografii” reprezintă un demers istoric şi critic adresat publicului larg. Am urmărit familiarizarea acestuia cu un context, istoric, cu viaţa şi opera unor personalităţi de marcă din cultura română.