Exerciţiul 3 – Marin Preda

Citeşte cu atenţie textul de mai jos:

„În literatura sa, Marin Preda a impus o altă imagine a omului. ÎI preocupă bezmeticii, îl neliniştesc spiritele primare agresive, dar nu le acordă un loc prea mare în spaţiul literar. Nu ticăloşii, bezmeticii, nesăbuiţii, spiritele primare agresive populează spaţiul moromeţian. Scriind – mărturiseşte Marin Preda – am avut totdeauna în faţă un model preexistent, o măsură a vieţii morale: tatăl meu. El este Ilie Moromete! Simbolul unei „eterne lumi de vară”. Iubirea faţă de acest model poate fi o explicaţie, una foarte puternică, totuşi nu poate fi singura.

Marin Preda credea în frumuseţea morală a omului. Lecturile, meditaţiile lui în marginea cărţilor (şi nu numai a cărţilor de literatură) îi formaseră o viziune asupra omului şi, în centrul ei, sta solid, cu puternice rădăcini morale, omul valorilor morale, omul valorilor fundamentale, fructul conştiinţei morale. Omul care poartă, totdeauna, o lumină pe faţă. Omul care are acces la starea de contemplaţie, căci – zice prozatorul undeva – contemplarea este singurul mod de a privi care îţi permite să înţelegi cu adevărat.”

(Eugen Simion, Întoarcerea autorului)

Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaţia de comunicare din textul citat:

  1. Ce se poate deduce din text despre emiţătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenţii)?
  2. Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.)? Argumentează-ţi răspunsul.
  3. Ce elemente importante de conţinut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
  4. Cărui stil funcţional îi aparţine textul de mai sus? Menţionează două caracteristici formale sau de conţinut.
  5. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.