Arhaismele

Definiţie: cuvintele care au dispărut din limbă sau au încetat de a fi folosite.

Acestea ilustrează anumite etape ale limbii sau o epocă.

Clasificare:

  • Unele arhaisme sunt folosite în limba actuală în anumite expresii sau locuţiuni: a sta / a se lăsa pe tânjală, a da ortul popii, a nu avea rost etc.
  • Alte arhaisme sunt fonetice şi se folosesc în limba actuală pentru a sublinia apartenenţa la o zonă geografică sau la o categorie socială: părete, greşale, mucigai etc.
  • Arhaismele lexicale au dispărut odată cu schimbările din societate: vlădică, armaş, cneaz, vornic, paharnic etc. Totuşi, scriitorii folosesc arhaismele în operele literare cu scopul de a recrea o epocă.

Exerciţii:

  1. Citeşte cu atenţie textul de mai jos şi subliniază arhaismele lexicale. Apoi, caută semnificaţia acestora în dicţionar. Ce observi? Scrie două observaţii.

Împotriva obiceiului său, Lăpuşneanul, în ziua aceea, era îmbrăcat cu toată pompa domnească. Purta corona Paleologilor şi peste dulama poloneză de catifea roşie, avea cabaniţa turcească. Nicio armă nu avea alta decât un mic junghi cu plăselele de aur; iar printre bumbii dulămii se zărea o za de sârmă.

(C. Negruzzi – Alexandru Lăpuşneanul)

2. Caută în dicţionar semnificaţia următoarelor arhaisme lexicale: pocal, dijmă, logofăt, vizir. Construieşte propoziţii cu fiecare cuvânt.

3. Identifică în Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă trei arhasime lexicale şi prezintă semnificaţia acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.