Interviul

Definiţie: Este o convorbire între o personalitate politică, culturală etc. și un ziarist, în cursul căreia acesta îi pune întrebări spre a afla părerile personalității în diverse probleme (de actualitate), în vederea publicării lor în presă sau a difuzării lor la radio și televiziune.

Structura:

  • O parte introductivă în care sunt prezentate câteva date despre locul în care este luat interviul şi despre activitatea personalităţii intervievate, o impresie a reporterului pe durata interviului.
  • Sunt consemnate întrebările şi răspunsurile menţionându-se numele prin iniţialele celor doi interlocutori.

Recomandări:

  • Reporterul va pune întrebările pe rând, nu mai multe o dată, deoarece intervievatul poate alege la care întrebare răspunde.
  • Reporterul va conveni cu intervievatul asupra temelor care vor fi discutate, se va documenta şi îşi va pregăti întrebările. Pe parcursul dicuţiei, pot să apară şi alte întrebări, în funcţie de răspunsurile intervievatului.
  • Reporterul va folosi un reportofon şi va transcrie discuţia pentru publicarea interviului. Apoi, va trimite interviul personalităţii, pentru a revizui textul, dacă au convenit asupra acestui aspect.

Model: http://ateneu.info/wp-content/uploads/2009_04.pdf

Exerciţii:

  1. Citeşte cu atenţie interviul indicat mai sus. Pe parcursul lecturii, subliniază cuvintele necunoscute şi caută-le semnificaţia în dicţionar.
  2. Menţionează temele abordate în interviu.
  3. Exprimă-ţi opinia despre personalitatea scriitoarei Nora Iuga într-un text de 15 rânduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.