Informaţia

Definiţie: Informaţia este o comunicare pe teme de interes general, prezentată într-un context social, politic, cultural etc.

Termenul informaţie este sinonim parţial cu cel de ştire.

Mesajul transmis trebuie să fie accesibil. Scopul comunicării poate fi informativ, educativ sau persuasiv.

Model:

Cum se înmatriculează maşinile mai vechi de 8 ani

Băcăuanii care aduc din străinatate autovehicule mai vechi de opt ani le pot înmatricula, începând din acest an, în conformitate cu OG 81/2000. În baza declaraţiei vamale, posesorilor unor astfel de maşini li se eliberează de către Registrul Auto Român (RAR) un act constator de vamă, prin care se face dovada încadrării sau nu în normele EURO, act necesar pentru achitarea taxei vamale. După aceste formalităţi, RAR procedează la omologarea autovehiculului, pentru eliberarea cărţii de identitate. În cazul în care normele EURO 2 nu sunt îndeplinite, se recomandă aşa-zisa testare dinamică care constă în adaptarea maşinii la normele EURO 2, care se efectuează în cadrul a două laboratoare specializate, unul la Dacia Piteşti şi celălalt la Daewoo Craiova. Preţul testărilor se situează în jurul a 1000 de euro şi durează 3 zile.

Omologarea RAR se face numai după ce Serviciul Judeţean de Evidenţă Informatizată a Persoanei verifică documentele eliberate de autoritatea vamală, chiar şi în condiţiile în care maşina este la mâna a doua. Noile reglementări au fost introduse pentru a proteja populaţia de tranzacţiile ilegale care se fac cu maşini aduse din import şi înmatriculate în ţară cu documente false.

Deşi barierele pentru înmatricularea maşinilor mai vechi de 8 ani par să fi dispărut, posesorii lor nu sunt scutiţi de plata taxelor. Întrucât raportarea se face la preţul de catalog şi nu la cel de pe piaţa liberă, omologarea RAR costă în jur de 2.000 de lei, iar instalarea de catalizatoare pentru încadrarea în EURO 2 costă la un laborator specializat 1000 de euro.

Ovidiu Pauliuc

(Din Monitorul de Bacău, nr. 13, 17 ianuarie 2001, p. 3B)

Structura textului:

  • Introducerea anunţă informaţia pe care o va dezvolta jurnalistul.
  • Cuprinsul oferă mai multe precizări cu privire la taxe, acte, omologare, norme etc.
  • Încheierea cuprinde date despre taxele practicate şi sugestii pentru respectarea normelor în vigoare.

Exerciţii:

  1. Selectează cuvintele necunoscute din text şi caută-le semnificaţia în dicţionar.
  2. Precizează tema şi scopul comunicării.
  3. Identifică două trăsături ale stilului funcţional în care se încadrează textul.
  4. Menţionează, pe baza informaţiilor din text, care este rolul RAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.