„Doamna Atatürk” de Ipek Çalişlar

Doamna Ataturk - Ipek Calislar

O biografie, dar şi o poveste de iubire dintre două personalităţi puternice. Ipek Çalişlar include în carte extrase din presa internaţională despre modul în care au fost interpretate mesajele transmise de cuplul prezidenţial din Turcia. Acestora li se adaugã scrisori, memorii ale celor care au fost în preajma celor doi, mărturii reticente ale familiei etc.

Autoarea nu şi-a propus să scrie o istorie romanţată, ci o carte foarte bine documentată folosind diverse surse oficiale sau particulare. Nu i-a fost uşor să ajungă la acestea, pentru că multe dintre documentele care ar aduce lumină în relaţia celor doi se află sub un termen de restricţie cerut de familie pentru a nu fi făcute publice. Nu e greu de înţeles această discreţie. Se pare că societatea încă nu e pregătită să judece echidistant relaţia celor doi şi rolul fiecăruia în modernizarea statului. Se caută întotdeauna un vinovat.

M-a bucurat foarte mult cartea lui Ipek Çalişlar, pentru că mi-a facilitat accesul la încercările unei lumi de a-şi construi o nouă identitate naţională. E o carte scrisă din pasiune pentru subiect şi cu dăruire pentru sensibilitatea sufletului feminin.

Cuvinte-cheie: familie, identitate, criză, dăruire, istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.