„Puzzle” este un cuvânt de origine englezească şi desemnează numele unui joc de societate care presupune perspiccacitate, deoarece constă în îmbinarea unor piese decupate pentru a reconstitui un întreg.
Jocul se adresează oricărei vârste, deoarece, graţie temelor abordate, antrenează spiritul de observaţie, atenţia la detalii şi agerimea minţii. Dacă ne gândim la romanele poliţiste, putem spune că descoperirea misterului se realizează asemeni unui puzzle, prin recompunerea scenariului după o serie de indicii obţinute în urma cercetărilor, care, puse cap la cap, arată identitatea răufăcătorului.
Puzzle-urile au teme diferite în funcţie de vârsta jucătorului. Pentru copiii de vârste foarte mici, există puzzle-uri cu un număr mic de piese, cu teme care trebuie să-i devină familiare micului jucător.
Pe măsură ce creşte vârsta jucătorului, creşte şi numărul de piese şi dimensiunea tabloului final.
Pentru adulţi, puzzle-urile pot fi reproduceri după diferite opere de artă sau fotografii cu imagini care arată destinaţii de vacanţă populare.
Însă, indiferent de vârsta jucătorului şi de motivul de a juca, aranjarea pieselor într-un puzzle înseamnă răbdare, cunoaştere, regăsirea echilibrului interior, concentrare, logică.
Temă: Alege un puzzle şi joacă-te. Când ai terminat, fă o fotografie puzzle-ului şi lipeşte-o în caiet. Notează alături cum te-ai simţit în timpul jocului. Prezintă ideile în faţa colegilor.