Fericirea se poate defini drept o stare sufletească de mulţumire intensă şi deplină. Cartea scrisă de Lois Blyth, Fericirea, anunţă de pe copertă că-şi învaţă cititorii cum să iubească viaţa şi să fie fericiţi. Poate părea uşor incredibil acest lucru că poţi să înveţi a trăi o stare sufletească. Însă nu este aşa. Cartea nu rămâne doar în sfera teoriilor legate de fericire, ci, într-un limbaj accesibil oricărei persoane, explică faptul că a fi fericit este la îndemâna tuturor şi vine din interiorul fiecărei persoane. Poţi fi fericit pentru că ai avut un succes în urma unui efort susţinut şi aceasta poate fi o împlinire profesională. În plan personal, poţi fi fericit fie făcându-i pe alţii, defavorizaţi de soartă, să fie fericiţi, fie învăţând să te bucuri de ceea ce ai: sănătate, familie, armonie etc.
Analizând structura cărţii (fiecare capitol are câte un citat) se poate observa că a fost scrisă din prisma observării directe a unor manifestări, a unor stări. Pentru Lois Blyth tema este o preocupare permanentă. A căutat să înţeleagă modul în care este percepută în mai multe culturi. Astfel, la americani, fericirea este pusă în relaţie cu libertatea, dacă se analizează Declaraţia de independenţă. La chinezi, există nişte proverbe care definesc conceptul şi te ajută să înţelegi un stil de viaţă:
- Dacă vrei să ai parte de fericire pentru o oră, trage un pui de somn.
- Dacă vrei să ai parte de fericire pentru o zi, mergi la pescuit.
- Dacă vrei să ai parte de fericire pentru o lună, căsătoreşte-te.
- Dacă vrei să ai parte de fericire pentru un an, moşteneşte o avere.
- Dacă vrei să ai parte de fericire pe viaţă, ajută-ţi aproapele.
Cartea este scrisă şi editată frumos, poate fi citită de oricine îşi doreşte o vacanţă frumoasă sau să petreacă nişte ore în linişte, în armonie cu sine.
Cuvinte-cheie: fericire, autocunoaştere, bucurii, satisfacţii, viaţă.