Exerciţiul 9 – Familia

Citeşte cu atenţie textul de mai jos:

„Berlin, 26 febr. 1905

Dragă tată şi mamă,

Veţi fi primit scrisoarea mea ultimă din zilele astea, poate că veţi fi supărat. De aceea vă mai scriu acum câteva ştiri ca să vă spun să nu vă faceţi griji pentru că totul nu e aşa de îngrijorător. Dacă acum timpul din zori îl petrec în linişte absolută, în clima domoală din sud, unde e aerul bun, cred că mă voi restaura* pe deplin.

Un alt profesor de la Medicină, la care am fost ieri de m-a cercetat, s-a pronunţat cu mult mai liniştitor de cei de la clinică, aşa că şi eu sunt mai nepăsător astăzi ca până acum.

Vă rog, deci, să împliniţi rugămintea mea cât mai degrabă pentru ca să merg cât mai curând de aici, fiindcă vă puteţi închipui ce nervos aştept ora plecării de la care aştept deplina mea însănătoşire.

Pentru neajunsul cu cambiul** etc., vă rog să-mi daţi iertare. Eu din toată inimă aş fi tăcut şi n-aş fi reflectat*** la ajutor de acasă, dacă un lucru atât de grav nu m-ar fi îndemnat să o fac. Şi-apoi, la toamnă, cu banii care încurg [sic!]” după volumul meu**** vom acoperi toată datoria care, în urmă, nu e tocmai aşa de mare.

De la Bucureşti nu am primit încă răspuns. Aştept zilele astea. Asemenea am scris şi aştept să-mi sosească prospecte de pe la mai multe sanatorii şi locuri de cură din Meran şi Abhazia. Eu, probabil, am să intru pentru o lună într-un sanatoriu de nervi să fac cură de apă rece, pentru că, după cum spune doctorul, nu atât catarul de plămâni, cât nervozitatea poate să-mi devie cu vremea stricăcioasă.

În mai mă reîntorc la Berlin, unde voi lua o locuinţă la marginea Charlottenburgului, un loc frumos, cu pădure şi sănătos.

La vară voi merge la Păltiniş o lună. Aşa că e imposibil ca, pe lângă pedanteria de care numai eu sunt capabil să dezvolt pentru grija sănătăţii, să nu mă reabilitez pe deplin.

Nici acum nu sunt slab. Din contră, pot să zic că nicicând n-am fost la trup mai bine ca astăzi. O să vă trimit peste o săptămână o fotografie din zilele astea să mă vedeţi şi să vă liniştiţi cu totul.

Zilele astea voi pacheta***** şi voi trimite acasă mai multe cărţi de care nu mai am lipsă şi încă câteva lucruri pe care le voi trimite acasă.

Până atunci vă mai scriu.

Sărut mâna,

Tavi”

(Octavian Goga – Corespondenţă)

*restabili

**poliţă

***cerut

****Este o aluzie la drepturile de autor pe care le va încasa după apariţia volumului Poezii (1905).

*****voi împacheta

Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaţia de comunicare din textul citat:

  1. Ce se poate deduce din text despre emiţătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenţii)?
  2. Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.)? Argumentează-ţi răspunsul.
  3. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.