Se dă textul:
Lică, un om de treizeci și șase de ani, înalt, uscățiv și supt la față, cu mustața lungă, cu ochii mici și verzi și cu sprâncenele dese și împreunate la mijloc. Lică era porcar, însă dintre cei ce poartă cămașă subțire și albă ca floricelele, pieptar cu bumbi de argint și bici de carmajin, cu codoriștea de os împodobit cu flori tăiate și cu ghintulețe de aur.
El își opri calul înaintea cârciumii, aruncă o privire la Ana, apoi alta la bătrâna care ședeau pe laița de lângă masa cea mare din umbra cerdacului, trase cu ochii o raită primprejur, apoi întrebă unde-i cârciumarul.
— Noi suntem, răspunse bătrâna ridicându-se.
— Știu, grăi Lică, dar cred că vor fi și oameni pe aici. Eu întreb de cârciumarul; cu el vreau să vorbesc.
Lică le zise aceste așa, ca orișicine să poată înțelege că are grabă și că nu vrea să mai lungească vorba: bătrâna plecă, dar fără de întârziere să caute pe Ghiță, iar Ana rămase privind ca un copil uimit la călărețul ce stătea ca un stâlp de piatră înaintea ei.
Dacă Lică ar fi fost alt om, el n-ar fi stătut așa cu privirea pierdută în vânt, ci s-ar fi bucurat de vederea femeii frumoase, care-l privea oarecum pierdută și speriată de bărbăția înfățișării lui.
(Ioan Slavici – Moara cu noroc)
- Scrie câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor cârciumă şi privirea.
- Explică utilizarea cratimei în structura „care-l”.
- Transcrie două arhaisme. Care este rolul lor în text?
- Comentează afirmaţia: Lică era porcar, însă dintre cei ce poartă cămașă subțire și albă ca floricelele, pieptar cu bumbi de argint și bici de carmajin, cu codoriștea de os împodobit cu flori tăiate și cu ghintulețe de aur.
- Identifică o trăsătură de caracter care se poate deduce din răspunsul bătrânei.
- Transcrie două trăsături de portret fizic ale personajului Lică.
- Arată care este sensul cuvintelor lui Lică Vor fi şi oameni pe-aici.
- Desprinde din comportamentul lui Lică o trăsătură importantă a firii sale.
- Comentează, în 3-5 rânduri, reacţia Anei la vederea lui Lică: privea oarecum pierdută și speriată de bărbăția înfățișării lui.