Caracterizarea personajului Ghiţă din nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici

Ghiţă este un personaj realist, rotund, surprins de autor în lupta lui de înavuţire. Din cauza banilor, se dezumanizează, iar autorul surprinde stările lui sufleteşti când li se adresează cu regret copiilor: voi nu mai aveți, cum avuseseră părinții voștri, un tată om cinstit.

Se îndepărtează de Ana şi de valorile pe care aceasta le întruchipează: familia, iubirea, liniştea colibei şi devine omul lui Lică, deoarece patima pentru bani este mai puternică. Astfel, el dovedeşte că are o fire slabă, că nu poate rezista tentaţiilor. Lică Sămădăul intuieşte acest aspect şi îl va şantaja.

Continuă lectura „Caracterizarea personajului Ghiţă din nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici”

„Aci sosi pe vremuri” de Ion Pillat

Apariţie: 1923, volumul Pe Argeş în sus.

Teme: iubirea, timpul, satul.

Viziunea despre lume: tradiţională. Satul este privit cu melancolie, un loc romantic al derulării unor poveşti de dragoste. Autorul alege prezentarea în paralel a două poveşti de dragoste trăite de două generaţii. Iubirea din prezent înseamnă retrăirea unei poveşti mai vechi,  prilej de a medita asupra lumii ca teatru.

Continuă lectura „„Aci sosi pe vremuri” de Ion Pillat”

Exerciţiul 10 – Confruntări etice

Se dă textul:

Lică, un om de treizeci și șase de ani, înalt, uscățiv și supt la față, cu mustața lungă, cu ochii mici și verzi și cu sprâncenele dese și împreunate la mijloc. Lică era porcar, însă dintre cei ce poartă cămașă subțire și albă ca floricelele, pieptar cu bumbi de argint și bici de carmajin, cu codoriștea de os împodobit cu flori tăiate și cu ghintulețe de aur.

El își opri calul înaintea cârciumii, aruncă o privire la Ana, apoi alta la bătrâna care ședeau pe laița de lângă masa cea mare din umbra cerdacului, trase cu ochii o raită primprejur, apoi întrebă unde-i cârciumarul.

Continuă lectura „Exerciţiul 10 – Confruntări etice”