Romanul „Ion” de Liviu Rebreanu

Apariţie: 1920, perioada interbelică.

Specia literară: roman obiectiv, scris de un narator obiectiv, omniscient şi omniprezent; roman realist, social şi de inspiraţie rurală.

Acţiunea: satul transilvan la începutul secolului al XX-lea, în care realitatea este prezentată ca o succesiune de evenimente imprevizibile. Faptele sunt credibile, verosimile, iar cititorul are impresia veridicităţii.

Continuă lectura „Romanul „Ion” de Liviu Rebreanu”

„Moara cu noroc” de Ioan Slavici

Moara cu noroc de Ioan Slavici este o nuvelă psihologică, realizată pe un singur fir narativ, având un conflict puternic, concentrat în jurul personajului principal Ghiţă. Structura acesteia este riguroasă, stilul – obiectiv, bazat pe surprinderea personajului în situaţii-limită. G. Călinescu a apreciat că opera este o nuvelă solidă cu subiect de roman.

Moara cu noroc este o nuvelă realistă prin perspectiva obiectivă şi veridică a realităţii din satul ardelenesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea, când relaţiile capitaliste încep să pătrundă la nivel rural. Realismul mai este prezent prin analiza şi detaliul semnificativ, stilul neutru în care sunt prezentate personajele.

Continuă lectura „„Moara cu noroc” de Ioan Slavici”