Mitologie

Termenul mitologie este de origine latină (mithologia) şi a intrat în limba română prin filieră franceză (mythologie). Prin mitologie, se înţelege totalitatea miturilor create de un popor sau de un grup de popoare înrudite. Totodată, termenul mai desemnează şi disciplina care studiază geneza şi evoluţia miturilor, semnificaţia şi simbolurile vehiculate de ele.

Continuă lectura „Mitologie”

Eseul 18

Scrie un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi rolul Junimii şi al lui Titu Maiorescu în dezvoltarea literaturii române.

În elaborarea eseului, vei avea în vedere:

  • evidenţierea contextului cultural în care s-a manifestat junimismul;
  • prezentarea a două trăsături caracteristice criticismului junimist;
  • comentarea a două texte critice/secvenţe teoretice relevante pentru rolul Junimii şi al lui Titu Maiorescu în dezvoltarea literaturii române.

Notă

Ordinea integrării reperelor în cuprinsul eseului este la alegere.

Eseul 17

Scrie un eseu de minimum 400 de cuvinte despre ideologia promovată de revista Dacia literară, aşa cum se reflectă aceasta într-o operă literară studiată. În elaborarea eseului, vei avea în vedere:

  • descrierea contextului în care a apărut revista Dacia literară;
  • prezentarea a două trăsături ale ideologiei literare promovate în studiul Introducţie;
  • stabilirea unei relaţii între ideile identificate în programul revistei şi o operă literară studiată (text narativ sau text poetic).

Notă

Ordinea integrării reperelor în cuprinsul eseului este la alegere.

Cum se scrie un rezumat?

Definiţie: Rezumatul înseamnă o redare, o prezentare pe scurt a ideilor unei lucrări, ale unei expuneri, ale unei conferinţe etc.

Etape:

Lectura şi înţelegerea textului. Este nevoie de trei lecturi ale textului: prima pentru familiarizare, a doua pentru segmentare şi extragerea ideii centrale, iar a treia pentru stabilirea cuvintelor-cheie şi a expresiilor.

Redactarea rezumatului înseamnă reformularea conţinutului cu propriile cuvinte. Ideile se vor reformula scurt şi concis. Se va respecta înşiruirea logică a acestora. Nu se vor face comentarii personale, nu se vor da citate. Se vor folosi timpurile verbale: prezent sau perfect compus.

Verificarea rezumatului. Textul va avea un sfert din lungimea textului iniţial, va fi scris corect din punct de vedere gramatical, va fi coerent. Se va acorda atenţie şi aspectului rezumatului.

Articolul

Definiţie: Este o expunere scrisă, de dimensiuni reduse, cu specific publicistic, pe o temă culturală, economică, ştiinţifică, politică etc.

Articolul de fond exprimă punctul de vedere al unei redacţii în probleme actuale din societate.

Articolul-program cuprinde concepţia generală şi programul de activitate al unei publicaţii periodice la începutul apariţiei sale.

Continuă lectura „Articolul”

Scrisoarea de intenţie

Se redactează în urma citirii unui anunţ de angajare. De obicei, angajatorul solicită celor care doresc să participe la interviu un dosar care să conţină: cererea, curriculum vitae (CV), scrisoarea de intenţie şi copii după actele menţionate în CV (carte de identitate, certificat de naştere, diplome etc.)

Scrisoarea de intenţie conţine date care conturează profilul candidatului. Semnatarul va include informaţii care să-i stârnească interesul angajatorului: abilităţi, activităţi desfăşurate, performanţe, motivaţia avută în vedere pentru postul vizat.

Continuă lectura „Scrisoarea de intenţie”