Ştirea dezvoltată

Trăsături:

– Este amplă.

– Are un titlu.

– Informaţia este detaliată.

Exemplu:

Certificate de trezorerie în valută prin BANCPOST

Bancpost pune în vânzare, în perioada 14-17 mai, certificate de trezorerie denominate în valută, cu o dobândă de 6,75% pe an, informează un comunicat al băncii. Valoarea nominală a unui certificat este de 1000 de dolari şi are data scadentă la 21 mai 2002. Dobânda certificatelor se va plăti la data scadenţei. Certificatele sunt emise în baza Ordinului nr. 803/09/05/2001 al Ministerului Finanţelor, care prevede că nu se acceptă răscumpărări înainte de scadenţă prin BNR. Certificatele de trezorerie denominate în valută pot fi, însă, tranzacţionate pe piaţa secundară.

(Din Monitorul de Vrancea, anul V, nr. 113, 16 mai 2001, p. 4B)

Exerciţii:

  1. Extrage cuvintele necunoscute din textul de mai sus şi caută-le semnificaţia în dicţionar.
  2. Identifică întrebările pe care şi le-a pus jurnalistul, pentru a redacta ştirea de mai sus.
  3. Informează-te cu privire la modul în care este organizată activitatea în şcoala ta şi scrie o ştire dezvoltată, urmând sugestiile de mai jos.

Sugestii de redactare:

Pentru a scrie o ştire dezvoltată, este necesar să culegi câteva date. În cadrul acestui demers, răspunde la următoarele întrebări: Cine? Ce? De ce? Când? Unde? Cum? Cu ce scop? Despre cine? Despre ce? Din ce cauză? Cu cine? Cu ce? Cu ce scop? Răspunsurile grupează-le într-o înşiruire logică astfel încât să obţii o ştire dezvoltată corectă din punct de vedere logic şi gramatical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.