Testul 20

SUBIECTUL I (50 de puncte)

Citeşte următorul fragment:

„Eram în multe privinţe foarte deosebiţi unul de altul şi am fost, cu toate aceste, buni, în mai multe rânduri chiar nedespărţiţi prieteni; de aceea mi-a fost totdeauna greu să vorbesc despre dânsul, căci nu puteam s-o fac aceasta fără ca să vorbesc şi despre mine însumi. Am tăcut chiar şi atunci când alţii, care-l ştiu numai din auzite şi din puţina lui scrisă, au spus despre dânsul şi ceea ce nu-i adevărat, şi n-am să vorbesc nici acum despre Eminescu, poetul, care trăieşte, ci despre omul, care a murit, sunt acum douăzeci de ani.

Continuă lectura „Testul 20”

Grupajul de ştiri

În multe ziare, există seturi de informaţii, pe teme înrudite, care care se numesc grupaje de ştiri. Acestea sunt prezentate în casete speciale şi au loc fix în ziar, pentru ca cititorul să le poată găsi uşor de fiecare dată. Fiecare ştire din grupaj are un titlu şi conţine informaţii detaliate. La sfârşitul fiecărei ştiri, apare numele jurnalistului. Există cazuri când grupajul de ştiri poate fi redactat de aceeaşi persoană, dar, în funcţie de dimensiunea redacţiei, pot fi mai mulţi jurnalişti specializaţi într-un domeniu care să aducă informaţii separate ce pot fi grupate într-o singură rubrică.

Continuă lectura „Grupajul de ştiri”

Renaşterea

Este o mişcare ideologică şi culturală care s-a manifestat în Europa occidentală între secolele al XIV-lea şi al XVI-lea. Mişcarea s-a manifestat pe fundalul unor condiţii sociale şi istorice ca:

  • apariţia unor mari invenţii şi prin descoperiri geografice;
  • înflorirea artelor şi a ştiinţelor;
  • descoperirea culturii antice;
  • dezvoltarea burgheziei;
  • inventarea tiparului;
  • reforma religioasă.
Continuă lectura „Renaşterea”

Testul 18

SUBIECTUL I (50 de puncte)

Citeşte următorul fragment:

„Ne-am îmbarcat pe „România”. Pentru cinci zile, o familie care plutește. Destul de mult spațiu ca să scap de oameni și destul de puțin ca să-i întâlnești la nevoie. Plimbări între proră și pupă, mereu marea, aerul proaspăt, pescărușii care te întovărășesc neobosiți, oricât de departe ai fi. Dacă însă valurile se agită, stai cuminte înțepenit cu ceasurile pe o bancă la mijlocul vaporului, cu spaima ca să nu dai spectacole. Cunoști pe căpitan, pe ofițeri, pe telegrafist, pe marinari, pe toți pasagerii, și-i crezi absolut necesari ca să se completeze decorul. N-ai renunța la niciunul dintre ei. Ne simțim solidari.

Continuă lectura „Testul 18”

Testul 17

SUBIECTUL I (50 de puncte)

Citește următorul fragment:

„După Crăciun trece pe la mine Romul Bena, un văr de-al meu dintr-un sat din apropiere. Am copilărit împreună, împărțind aceeași cameră la aceeași gazdă, când eram prin clasele primare la școala saxonă* de la Sebeș-Alba. Romi – așa-i spuneam – era tânăr dascăl la Purcăreți, un sat de munte, ciobănesc, așezat pe-un plai, ce dă într-o vale paralelă cu valea Sebeșului. Auzise c-am sosit de la Viena și venea să mă vadă. După ce am stat puțin de vorbă, el îmi spune: „Știi că nu arăți prea bine. N-ai vrea să vii cu mine la Purcăreți? Să vezi cum m-am gospodărit! Are să-ți facă bine aerul de munte. Sus pe plai e zăpadă mare și nu e umed ca aici!” […]

Continuă lectura „Testul 17”