Romanul lui John Grisham are în centrul său traficul de cărţi. Negustorul de manuscrise este un roman plin de farmec ce frapează îndeosebi prin scenele create cu puternic impact vizual. Povestea este simplă, scrisă cu lejeritate, dar şi suspans. Nu lipseşte ingredientul spionaj, care dă întâmplărilor un anumit dinamism. Însă urmăritul, Bruce Cable, este versat, anticipează mişcărilor urmăritorilor. În ochii locuitorilor de pe insula Camino, el apare ca un profesionist în comerţul cu manuscrise. Bruce Cable organizează lansări de carte unde vânzările decurg bine, procură celor interesaţi cărţi cu autografe, ţine casa deschisă prietenilor care se adună la el pentru a afla noutăţile.
Este interesant în această carte modul în care autorul îşi construieşte personajul, drept un om de lume, îmbrăcat elegant, cu maniere, afabil, cu o căsnicie de convenienţă pentru prosperitatea afacerii.
Hoţul de manuscrise este un roman cu intrigă poliţistă, cu poveşti care sunt dezvăluite treptat. Dacă ar fi să-l încadrez într-o categorie, m-aş gândi că este cartea potrivită pentru vacanţă.
Cuvinte-cheie: hoţie, afacere, carte, mister, iubire.