Puzzle

„Puzzle” este un cuvânt de origine englezească şi desemnează numele unui joc de societate care presupune perspiccacitate, deoarece constă în îmbinarea unor piese decupate pentru a reconstitui un întreg.

Un puzzle simplu pentru dezvoltarea logicii.

Jocul se adresează oricărei vârste, deoarece, graţie temelor abordate, antrenează spiritul de observaţie, atenţia la detalii şi agerimea minţii. Dacă ne gândim la romanele poliţiste, putem spune că descoperirea misterului se realizează asemeni unui puzzle, prin recompunerea scenariului după o serie de indicii obţinute în urma cercetărilor, care, puse cap la cap, arată identitatea răufăcătorului.

Puzzle-urile au teme diferite în funcţie de vârsta jucătorului. Pentru copiii de vârste foarte mici, există puzzle-uri cu un număr mic de piese, cu teme care trebuie să-i devină familiare micului jucător.


Dimensiunea jocului îl obligă pe jucător să aleagă un loc unde să se joace acesta poate fi pe masă sau pe podea. Pentru copiii foarte mici, deprinşi să se joace pe podea, au fost create jocuri cu piese mari şi cu o dimensiune finală a imaginii adaptată stilului de joc.
Ţinând cont de faptul că puzzle-ul poate fi jucat în contexte formale (grădiniţă sau şcoală) şi nonformale (acasă, alături de prieteni, părinţi şi bunici), realizatorii jocului au urmărit familiarizarea micului jucător cu diferite noţiuni: alfabetul, formele geometrice şi culorile.

Pe măsură ce creşte vârsta jucătorului, creşte şi numărul de piese şi dimensiunea tabloului final.

„Descoperă România” este un puzzle complex care propune fixarea unor cunoştinţe generale despre geografia, istoria, etnografia şi tradiţiile României. Pe lângă piese, în cutie de află o carte cu o serie de explicaţii care poate face util jocul în activităţi formale şi nonformale, ba chiar dezvoltă curiozitatea de a citi mai mult sau dde a călători. Pornind de la acest puzzle, se pot stabili destinaţii de călătorie sau se pot fixa noţiunile învăţate.
„Spaţiul. Sistemul solar” este un puzzle oval cu noţiuni adaptate geografiei din programa de clasa a V-a. Se adresează nu numai copiilor, ci şi adulţilor care vor să-şi reamintească noţiunile învăţate în şcoală.

Puzzle-ul despre corpul uman este atipic prin dimensiune şi formă. Acesta îşi familiarizează jucătorii cu anatomia umană. Poate fi lipit, înrămat şi pus într-o cameră pentru a-l ajuta pe copil să înveţe mai uşor.

Pentru adulţi, puzzle-urile pot fi reproduceri după diferite opere de artă sau fotografii cu imagini care arată destinaţii de vacanţă populare.

Reproducere după Vincent van Gogh

Însă, indiferent de vârsta jucătorului şi de motivul de a juca, aranjarea pieselor într-un puzzle înseamnă răbdare, cunoaştere, regăsirea echilibrului interior, concentrare, logică.

Temă: Alege un puzzle şi joacă-te. Când ai terminat, fă o fotografie puzzle-ului şi lipeşte-o în caiet. Notează alături cum te-ai simţit în timpul jocului. Prezintă ideile în faţa colegilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.