Ce este şi cum se redactează un text argumentativ?

Argumentarea este un mijloc prin care se susţine sau se demonstrează un punct de vedere cu privire la o anumită temă. Este procesul de justificare logică a unei opinii pe care vrem să o susţinem. Procesul argumentării unei opinii presupune parcurgerea unor paşi obligatorii: a susţine, a dovedi, a întări. Aceştia corespund structurii textului argumentativ: incipit, cuprins, concluzie.

Scopul argumentării este de a convinge partenerul de comunicare (interlocutor sau cititor), cu privire la valabilitatea, justeţea şi corectitudinea opiniei exprimate. O opinie nesusţinută de argumente este doar o afirmaţie nejustificată (lipsită de valabilitate).

Structura unui text argumentativ

Incipitul conţine o prezentare succintă a temei şi enunţarea ipotezei. Aceasta din urmă înseamnă alcătuirea unui enunţ clar, care conţine teza sau ideea ce urmează a fi demonstrată, dar şi exprimarea propriei opinii faţă de aceasta. Se poate realiza prin folosirea verbe de opinie: a crede, a considera, a aprecia, a afirma etc. (adică enunţativ) sau interogativ. Afirmaţia din ipoteză este cea în jurul căreia se va realiza cuprinsul.

Cuprinsul conţine argumentele sau argumentarea propriu-zisă. Se vor enunţa două sau mai multe argumente (în funcţie de dimensiunea cerută a textului sau de vastitatea temei argumentate) pro şi/sau contra ipotezei enunţate şi acestea vor fi susţinute prin: exemple, citate, prezentarea unor întâmplări, a unor opinii de autoritate, a unor comparaţii care să scoată în evidenţă ideea susţinută. Argumentele se introduc prin formulări (conectori) care au rolul de a anunţa că urmează ceva important şi solicită atenţia cititorului: pentru că, deoarece, faptul se explică prin, de exemplu, la fel ca, având în vedere faptul că, spre deosebire de, pe de o parte, pe de altă parte, un prim argument, un al doilea argument, în primul rând, în al doilea rând, într-o ordine de idei, în altă ordine de idei etc.

Concluzia marchează întărirea ipotezei, dacă argumentarea a demonstrat teza enunţată iniţial sau contrazicerea ipotezei, dacă argumentarea a demonstrat ipoteza respectivă. Se utilizează conectori ca: în mod sigur, evident, clar, deci, prin urmare, aşadar, în concluzie etc.

Etapele scrierii unui text argumentativ

  • Citeşte cu atenţie subiectul pentru a înţelege situaţia de comunicare impusă (Cine este emiţătorul?, Cine este destinatarul?, Când?, Unde?, De ce?, Cu ce scop?), care esta tema, care trebuie să fie teza ta.
  • Caută argumente pentru a susţine teza. Pentru fiecare argument găseşte cel puţin un exemplu potrivit pe care să-l dezvolţi.
  • Clasează argumentele de la cel mai puţin convingător la ce mai convingător, pentru a-ţi evidenţia cât mai bine opinia.
  • Într-o argumentare scrisă aşază în acelaşi paragraf argumentul şi exemplele potrivite pentru a-l susţine.
  • Claritatea discursului argumentativ este susţinută şi de împărţirea textului în paragrafe.
  • Utilizează corect conectorii!
  • Nu uita că textul argumentativ trebuie să conţină o introducere şi o concluzie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.