„Librăria magică a dorinţelor” de Katja Frixe

Autoarea germană Katja Frixe a absolvit Ştiinţele Educaţiei şi s-a specializat ca traducătoare de carte pentru copii. Ea le propune preadolescenţilor pasionaţi de lectură să exploreze un univers magic. Acţiunea ultimului ei roman apărut la DPH are loc în librăria doamnei Eule, unde Clarei îi place să meargă zilnic. Când prietena ei cea mai bună se mută din oraş, librăria devine refugiul Clarei. Ce este magic în librărie? Motanul Gustaf ştie să facă rime şi oglinda ghiceşte gândurile cumpărătorilor.

Continuă lectura „„Librăria magică a dorinţelor” de Katja Frixe”

Jocurile de inteligenţă


Jocul se adresează copiilor, dar poate fi o ocazie şi pentru adulţi de a-şi testa capacitatea de observaţie şi răbdarea.

Sub această denumire se pot întâlni mai multe tipuri de jocuri destinate timpului liber. Sunt jocuri pentru relaxare şi amuzament, în acelaşi timp, care incită curiozitatea, dezvoltă capacitatea de a înţelege uşor şi bine anumite fenomene sau alte aspecte legate de realitatea în care trăieşte jucătorul, ajută la înţelegerea unor lucruri esenţiale, la rezolvarea unor probleme sau a unor situaţii pe baza unei experienţe acumulate anterior.

Continuă lectura „Jocurile de inteligenţă”

Domino

Este numele unui joc de societate care provine din Franţa. Se joacă la masă cu minimum doi jucători. Conţine 28 de piese plate, dreptunghiulare, însemnate cu puncte de la 1 la 6 pe care jucătorii le combină între ele.


Recomandat pentru copii şi adulţi, jocul presupune concentrare pentru asocierea diferitelor forme de exprimare a orei.

Pornind de la jocul clasic, Flavio Fogarolo a creat cinci variante de domino pentru diferite vârste.

Continuă lectura „Domino”

„Fericirea” de Lois Blyth

Fericirea: Cum sa iubesti viata, sa razi mai mult si sa traiesti mai frumos

Fericirea se poate defini drept o stare sufletească de mulţumire intensă şi deplină. Cartea scrisă de Lois Blyth, Fericirea, anunţă de pe copertă că-şi învaţă cititorii cum să iubească viaţa şi să fie fericiţi. Poate părea uşor incredibil acest lucru că poţi să înveţi a trăi o stare sufletească. Însă nu este aşa. Cartea nu rămâne doar în sfera teoriilor legate de fericire, ci, într-un limbaj accesibil oricărei persoane, explică faptul că a fi fericit este la îndemâna tuturor şi vine din interiorul fiecărei persoane. Poţi fi fericit pentru că ai avut un succes în urma unui efort susţinut şi aceasta poate fi o împlinire profesională. În plan personal, poţi fi fericit fie făcându-i pe alţii, defavorizaţi de soartă, să fie fericiţi, fie învăţând să te bucuri de ceea ce ai: sănătate, familie, armonie etc.

Continuă lectura „„Fericirea” de Lois Blyth”

Jocurile de tip quiz

Există mai multe clasificări ale jocurilor: de grup sau individuale, de exterior sau de interior, de amuzament sau de dovedire a unor calităţi fizice, intelectuale, motrice etc.

Jocurile de tip quiz sunt de cultură generală. Prin intermediul lor, o persoană îşi poate însuşi noi cunoştinţe sau şi le poate verifica. Cert este că publicul vizat de aceste jocuri este eterogen (vârste şi profesii diferite) şi că, adresându-se nivelului cognitiv al unei persoane, dezvoltă curiozitatea şi menţine celula nervoasă „în acţiune”.

Continuă lectura „Jocurile de tip quiz”

Exerciţiul 9 – Familia

Citeşte cu atenţie textul de mai jos:

„Berlin, 26 febr. 1905

Dragă tată şi mamă,

Veţi fi primit scrisoarea mea ultimă din zilele astea, poate că veţi fi supărat. De aceea vă mai scriu acum câteva ştiri ca să vă spun să nu vă faceţi griji pentru că totul nu e aşa de îngrijorător. Dacă acum timpul din zori îl petrec în linişte absolută, în clima domoală din sud, unde e aerul bun, cred că mă voi restaura* pe deplin.

Continuă lectura „Exerciţiul 9 – Familia”

Exerciţiul 8 – Familia

Citeşte cu atenţie textul de mai jos:

„ ART. 1

În Romania statul ocroteşte căsătoria şi familia; el sprijină, prin măsuri economice şi sociale, dezvoltarea şi consolidarea familiei. Statul apară interesele mamei şi copilului şi manifestă deosebită grijă pentru creşterea şi educarea tinerei generaţii. Familia are la bază căsătoria liber consimţită între soţi. În relaţiile dintre soţi, precum şi în exercitarea drepturilor faţă de copii, bărbatul şi femeia au drepturi egale. Drepturile părinteşti se exercită numai în interesul copiilor.

Continuă lectura „Exerciţiul 8 – Familia”

Aplicaţia 1

Citeşte cu atenţie textul de mai jos:

„Când mama nu mai putea de obosită și se lăsa câte oleacă ziua, să se odihnească, noi, băieții, tocmai atunci ridicam casa în slăvi. Când venea tata noaptea de la pădure din Dumesnicu, înghețat de frig și plin de promoroacă, noi îl speriam sărindu-i în spate pe întuneric. Și el, cât era de ostenit, ne prindea câte pe unul, ca la „baba-oarba“, ne ridica în grindă, zicând: „tâta mare!“ și ne săruta mereu pe fiecare. Iar după ce se aprindea opaițul, și tata se punea să mănânce, noi scoteam mâțele de prin ocnițe și cotruță și le flocăiam și le șmotream dinaintea lui, de le mergea colbul; și nu puteau scăpa bietele mâțe din mâinile noastre până ce nu ne zgârâiau și ne stupeau ca pe noi.

Continuă lectura „Aplicaţia 1”