Citeşte cu atenţie textul de mai jos:
„În literatura sa, Marin Preda a impus o altă imagine a omului. ÎI preocupă bezmeticii, îl neliniştesc spiritele primare agresive, dar nu le acordă un loc prea mare în spaţiul literar. Nu ticăloşii, bezmeticii, nesăbuiţii, spiritele primare agresive populează spaţiul moromeţian. Scriind – mărturiseşte Marin Preda – am avut totdeauna în faţă un model preexistent, o măsură a vieţii morale: tatăl meu. El este Ilie Moromete! Simbolul unei „eterne lumi de vară”. Iubirea faţă de acest model poate fi o explicaţie, una foarte puternică, totuşi nu poate fi singura.
Marin Preda credea în frumuseţea morală a omului. Lecturile, meditaţiile lui în marginea cărţilor (şi nu numai a cărţilor de literatură) îi formaseră o viziune asupra omului şi, în centrul ei, sta solid, cu puternice rădăcini morale, omul valorilor morale, omul valorilor fundamentale, fructul conştiinţei morale. Omul care poartă, totdeauna, o lumină pe faţă. Omul care are acces la starea de contemplaţie, căci – zice prozatorul undeva – contemplarea este singurul mod de a privi care îţi permite să înţelegi cu adevărat.”
(Eugen Simion, Întoarcerea autorului)
Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaţia de comunicare din textul citat:
- Ce se poate deduce din text despre emiţătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenţii)?
- Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.)? Argumentează-ţi răspunsul.
- Ce elemente importante de conţinut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
- Cărui stil funcţional îi aparţine textul de mai sus? Menţionează două caracteristici formale sau de conţinut.
- Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării?