Exerciţiul 7 – Latinitate şi dacism

Citeşte cu atenţie textul de mai jos:

„Se pune întrebarea, de ce romanii, în timpul crizei economice din veacul al lll-lea, au sacrificat numai provincia Dacia, retrăgând autorităţile, pe orăşenii bogaţi şi în parte, temporar şi legiunile, pe când celelalte provincii din Europa ale imperiului au mai rămas în starea lor dinainte, timp de mai multe secole? Dacia fusese ultima provincie cucerită de imperiu în Europa şi a fost prima părăsită, pentru că organizarea ei economică, bazată pe oraşe şi pe economia de schimb în cadrul imperiului nu era deplin consolidată. Nu încape îndoială că retragerea legiunilor şi a reprezentanţilor stăpânirii centrale a fost precedată de o retragere a oamenilor de afaceri, a stăpânilor de sclavi, de mine de aur şi a negustorilor. Plecarea celor bogaţi, odată cu ruina economică, a făcut ca provincia să nu mai aibă preţ pentru imperiu. Dacia a fost sacrificată pentru că valoarea ei nu mai însemna prea mult în organismul economic al imperiului condus de o oligarhie orăşenească.

Dispariţia inscripţiilor pomenind de „binefaceri” acordate de bogataşi pentru ridicarea templelor, băilor, pentru sprijinirea colegiilor de meseriaşi şi a operelor de interes public, începând cu mijlocul secolului al III-lea, sunt semne sigure ale acestei retrageri, căreia i-a urmat aceea a oficialităţii. Istoricii n-au observat până acum prioritatea retragerii reprezentanţilor vieţii economice faţă de aceea a autorităţilor de stat şi au crezut că orăşenii avuţi au urmat legiunile.

Distincţia între momentele celor două retrageri are o mare importanţă; ea arată că părăsirea Daciei are la bază un fenomen economic şi nu unul militar politic.

(P.P. Panaitescu, Introducere la istoria culturii româneşti)

Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaţia de comunicare din textul citat:

  1. Ce se poate deduce din text despre emiţătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenţii)?
  2. Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.)? Argumentează-ţi răspunsul.
  3. Ce elemente importante de conţinut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
  4. Cărui stil funcţional îi aparţine textul de mai sus? Menţionează două caracteristici formale sau de conţinut.
  5. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.