Lucrări:
Divanul sau Gâlceava înţeleptului cu lumea sau Giudeţul sufletului cu trupul (1698) este prima lucrare filozofică românească. În această lucrare de debut abordează teme ca: timpul, sufletul, natura sau conştiinţa. Dimitrie Cantemir sugerează superioritatea raţiunii umane în relaţie cu instinctele vieţuitoarelor, afirmă că omul este stăpânul lumii, susţine superioritatea vieţii spirituale asupra condiţiei biologice a omului.
Istoria ieroglifică a fost scrisă la Constantinopol în română (1703-1705). Este considerată prima încercare de roman alegoric, politic, social, istoric. Cantemir satirizează lupta pentru domnie dintre partidele boiereşti din ţările române care are ca punct de pornire două principii, simbolizate de Inorog (Dimitrei Cantemir) şi Corb (Constantin Brâncoveanu).
Istoria creşterii şi descreşterii Imperiului Otoman a fost redactată în limba latină, în perioada 1714-1716. În această lucrare, Dimitrie Cantemir a relatat istoria Imperiului Otoman şi a analizat cauzele care ar fi putut duce la destrămarea sa. Puterile europene doreau să limiteze expansiunea Imperiului Otoman spre vest şi aveau nevoie de informaţii din interior pentru a identifica punctele vulnerabile. De aceea, lucrarea a fost tradusă repede în limbile engleză, franceză şi germană.
Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor a fost scrisă în limba română între 1719-1722 şi cuprinde referiri la istoria noastră de la origini până la descălecare. Dimitrie Cantemir susţine ideea originii comune a tuturor românilor, care se regăseşte şi la cronicarii moldoveni. Pentru scrierea acestei lucrări, Dimitrie Cantemir a consultat peste 150 de izvoare române şi străine în limbile latină, greacă, polonă şi rusă.
Descrierea Moldovei (Descriptio Moldaviae) a fost scrisă în limba latină, între 1714-1716, când trăia în Rusia, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea este structurată în trei părţi.
Prima parte este consacrată descrierii geografice a Moldovei: munţii, apele şi câmpiile, flora şi fauna, târgurile şi capitalele ţării de-a lungul timpului. Dimitrie Cantemir a elaborat prima hartă a Moldovei.
În partea a doua a lucrării este înfăţişată organizarea politico-administrativă a ţării, face referiri detaliate la forma de stat, alegerea sau îndepărtarea din scaun a domnilor, la obiceiurile prilejuite de înscăunarea domnilor sau de mazilirea lor, de logodnă, nunţi, înmormântări.
În ultima parte a lucrării prezintă informaţii despre limbă, despre alfabet: După pilda tuturor celorlalte popoare a căror limbă încă e alcătuită din limba cea română, iar apoi înlocuite cu cele slavoneşti. Lucrarea prezintă interes nu numai pentru descrierea geografică sau politică bine documentată, ci şi pentru observaţiile etnografice şi folclorice.
Prinţul Dimitrie Cantemir este cunoscut şi ca autor al unui Tratat de muzică turcească, scris în limba turcă. Bun cunoscător şi interpret al muzicii orientale, D. Cantemir a compus un şir de cântece care s-au bucurat de popularitate printre lăutarii turci, fiind apreciate şi de către muzicienii europeni.
Exerciţii:
- Descoperă muzica lui Dimitrie Cantemir, ascultând un concert sub semnătura interpretativă a lui Jordi Saval. Ascultă cu atenţie acordurile şi încearcă să identifici instrumentele muzicale. Ce ai simţit?
- Citeşte capitolul consacrat lui Dimitrie Cantemir de G. Călinescu în Istoria literaturii române de la origini până în prezent. Ce informaţii noi ai aflat despre Dimitrie Cantemir? Prezintă-le în faţa colegilor, într-un discurs de 10 minute.